Aktuelt

Nyheter, bransjetips, råd og veiledning for din arbeidshverdag.

Byggforskserien Byggdetaljer 520.706 Sikring mot radon ved nybygging.

Årelang mangel ved radonsikring i bygg endelig rettet opp

2.04.2025

Av Bjørn Erik Skahjem

I årevis har det vært en mangel i kravene til tetting mot radongass i bygg. Den er egentlig åpenbar, og har gått under radaren, men ble endelig rettet opp i forrige revisjon av SINTEF Byggforsk 520.706 Sikring mot radon ved nybygging. Endringen gjelder trekkerør i både gulv og vegg.

MEN, det er også en krysning av andre byggetekniske krav å hensynta her, så man kan ikke lene seg på denne anvisningen alene. Her går vi gjennom hva kravene er, hvorfor de har kommet, og hvordan du løser det i prosjekter.

Ta gjerne kontakt her for å diskutere ditt prosjekt.

 

Byggetekniske krav og underliggende tester

I byggeteknisk forskrift §13-5 (TEK17) står det at bygg med rom for varig opphold skal ha radonsperre mot grunnen. Det finnes pre-aksepterte ytelser for dette som sier:

  1. Gulv mot grunn må ha en radonsperre med dokumentert tilstrekkelig tetthet til å hindre inntrengning av radonholdig luft fra grunnen.
  2. Veggkonstruksjon mot grunn må ha tilstrekkelig tetthet til å hindre innsig av radonholdig jordluft. 

Punkt 1 og gulv mot grunn

Merk at det i punkt 1 står dokumentert tilstrekkelig tetthet. Mer spesifikt betyr dette at man må ha bestått SP Method 3873, en test-standard for radontetthet. Denne utføres ved at et areal på 50x50 cm av materialet settes i et kammer der man måler radon-transmisjon. Testen er bestått om man oppnår en transmisjon som er under et terskelnivå på 20 nanometer per sekund (2,0 * 10-8 m/s). Det forklarer hvor lang tid det tar for radonet å passere gjennom materialet.

Denne er illustrert i standarden på følgende måte:

Illustrasjon oppsett radontest

 

Hos test-laboratoriet til RISE blir det i praksis til dette:

Oppsett Radontest 1

Oppsett Radontest 2

 

Nyttig lesing: VVS - Installasjon av rørgjennomføring i yttervegg

 

Lufttette gjennomføringer

Til forskjell fra membranen er det ikke krav om radontetthet for gjennomføringene. Disse skal bare være lufttette, og skal være testet etter standard NBI 167/02. For en Teknisk Godkjenning fra Sintef kreves at man skal ha luftgjennomstrømning under 5 liter per minutt basert på denne standarden. 

Testen utføres etter et oppsett med forskjellige rørgjennomføringer, som anvist her:

Illustrasjon oppsett lufttetthet NBI 167

Gjennomføringene er altså et svakere punkt enn membranen, for de er godkjent selv om de slipper gjennom luft.

Punkt 2 og veggkonstruksjon

Merk at punkt 2 for pre-aksepterte ytelser overfor har en vesentlig forskjell i formuleringen for vegger. Det står ikke «dokumentert». Det står bare «tilstrekkelig». Byggforsk 520.706 har hatt anbefalinger for å sikre lufttette vegger, der det står «Kan betraktes som lufttett hvis…», men dette gjelder bare selve veggen. Det har tidligere heller ikke stått et ord om gjennomføringer i veggene, og derfor heller ingen krav.

 

Trekkerør og gjennomføringer i vegg

Med den reviderte utgaven av Byggforsk 520.706 Sikring mot radon ved nybygging har det kommet et utvidet krav om «Tetting av gjennomføringer»:

"Gjennomføringer i gulv og yttervegger må utføres lufttette. For gjennomføringer i radonmembranen, se pkt. 62. Gjennomføringer i konstruksjoner uten radonmembran, for eksempel yttervegger, må utføres lufttette mellom vegg og trekkerør og mellom trekkerør og kabel slik at radonholdig luft ikke føres inn i bygningen via trekkerørene. Luftlekkasjer kan også forekomme i trekkerør i gulvkonstruksjoner. Derfor må det utføres tettetiltak mellom trekkerør og kabel også her."

 

Så du denne? Sikring av Københavns nye metrolinje mot brann og vann

 

Hvorfor har det kommet endringer?

CSD har vært en pådriver for å få spesifisert «Tetting av gjennomføringer» som et eget punkt ved høring av denne anvisningen. Vi har hatt mye dialog med aktører i bransjen som bekrefter problemer med manglende krav. Vi har dokumentert deres tilbakemeldinger og delt våre erfaringer på tvers av bransjer om omfattende mangler. Dette har heldigvis blitt hørt.

Revideringen som har kommet er en klar forbedring, men hva betyr egentlig lufttette her? Og er det tilstrekkelig?

Ovenfor var det referanse til metode NBI 167/02 for lufttetthet og grense på 5 liter per minutt. Det oppsettet gjelder for en gjennomføring i membran. Dette kan ikke videreføres til ytterveggene eller innsiden av trekkerørene, for man vil her også berøre et annet byggeteknisk krav om vann.

Vann i trekkekum

 

Tverrfaglige vurderinger

Konstruksjonen mot grunnen skal også sikres vanntett. Hvis det tillates 5 liter luft per minutt er tettingen implisitt ikke vanntett. Gjennomføringer i grunn og vegg belastes med mer enn bare radon. Det leder andre gasser, vann og potensielt skadedyr. Trekkerør ligger enten med åpning ut i bakken, til friluft, eller i skjøt til en kum. Kummer er kjent for ansamling av gass, væske og skadedyr. Trekkerørene fungerer som en kanal rett i bygget siden de ofte avsluttes innomhus.

Det krever at man sikrer at gjennomføringene ikke bare er lufttett etter NBI 167/02, men absolutt lufttett, og vanntett, med dokumenterte egenskaper for dette. Vi har skrevet en egen artikkel om gjennomføringer i yttervegg og nødvendige tiltak som forklarer dette i detalj. Her finner man også funksjonskrav man bør sette for å sikre at man tilfredsstiller både krav om vann, gass og skadedyr.

 

Bransjer med utvidede krav

Det finnes bransjer som gradvis utvider funksjonskrav, og her kan det være krysning med TEK17 som man bør være var på.

Eksempelvis har man REN-blad 6002 Byggtekniske krav for nettstasjon i bygg og REN-blad 9010 Utførelse av kabelrør/trekkerør lagt inn funksjonskrav om:

  • minimum 20 års levetid
  • tåle trykkmotstand på 0,5 BAR i arealet det skal tettes for
  • forbud mot byggskum

CSD har løsninger som tilfredsstiller alle kravene på tvers av bransjer. For spørsmål om hvordan du enten kan utføre eller prosjektere tetting av gjennomføringer i grunnmur er det bare å ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg!

Kontakt oss

Bjørn Erik Skahjem's photo

Bjørn Erik Skahjem

Bjørn Erik er salgs- og markedssjef i CSD Sealing Systems, hvor han har ansvaret for etablering og betjening av markedsområdet Bygg og Anlegg. Bjørn har en bachelor i økonomi og ledelse og bakgrunn fra økonomisk analyse, megling og handel av finansielle instrumenter. Han har også hatt rollen som KAM/rådgiver i software- og rådgivningsselskap innen kjemiske produkter.